1975

Div 4 Grp 1 säsong 1974/75

Sollefteå SS deltog för första gången i Allsvenska serien division 4 och hamnade på en hedrade tredjeplats. Största framgången  kom mot Vällingby som besegrades med 5½-2½. Vidare besegrades Bollnäs med 5-3 och Kramfors med 4½-3½.

Största förlusten kom mot Wasa som vann med 5½-2½. Förlust blev det även mot serievinnarna Solna som vann med 5-3 efter en hård och oviss match.

Rond 1 20/10 1974                    
SK Kramm - Sollefteå SK           3½ - 4½  
Rond 2 17/11 1974                    
Solleftå SS - Solna SS II          3 - 5
Rond 3 18/1 1975

Sollefteå SS - Vällingby SK         5½ - 2½
Rond 4 19/1 1975

Sollefteå SS - Wasa SK           2½ - 5½

I lördags och söndags spelade Sollefteå SS två matcher i Schackallsvenskan div 4. Motståndare var Vällingby SK samt Wasa SK III. I Sollefteås grupp är Solna SK ( som Sollefteå redan förlorat mot) redan klara segrare. Så här inleddes kampen mot Vällingby.

Sollefteås lag bestod av följande, från bord 1-8: Matts Unander, Lars Bostedt, Eric Bäck, Andreas Sjöberg, Stig Fagerström, Holger Moberg, Bertil Lundgren samt Christer Sköld. Ende ordinarie som var borta var Allan Johansson, men Christer Johansson visade sig vara uppgiften vuxen och beve tom en av två fullpoängare.

Matchhändelserna med början vid första bord: Där hade Matts vit och spelade ett parti àla Nimzowitsch, i vilket han inte gav motsåndaren en chans.

Lars Bostedt på andra bord valde en mycket aggresiv variant med rockad åt olika flyglar. Motståndaren hann dock före i den knivskarpa tempostriden.

På tredje bordet spelade Eric Bäck som vit ett mycket oinspirerat parti och det var mera motståndarens än hans egen förtjänst at han lyckades bärga poängen.

Ett segt positionsparti spelade Andreas Sjöberg.

Stig Fagerstöm å sin sida kom något fördelaktigt ut ur öppningen och kunde vinna.

Ett av rondens glansnummer blev Holger Mobergs parti mot Eklind. Holger offrade pjäs och såg inte ut att få kompensation. Det visade sig dock att Holger räknat längst och fick en poäng.

Bertil Lundgren utkämpade en hård batalj men motståndaren vann tack vare sitt löparpar.

Sist men verkligen inte mist har vi så Christer Sköld, vars parti var något i  ”hästväg”. En gambitöppning visade sig korrekt och man tyckte att sakern var klar. Icke! I en rafflande ömsesidig tidsnöd räknade Christer fel och satte bort damen. Så satte hans moståndare i nästa andetag bort sin dam så Christer vann. Seger för Sollefteå med 5,5 – 2,5, sålund.

På söndagen var det så dags fölr Wasa SK. Christer speklade där svart och lyckades efter många om och men tillskansa sig avgörande stållningsfördel och vann.

Sämtre gick det för Bertil. Motståndaren Wiik fick farlig fribonde, och så var det hela över.

Holger spelade som svart drakkvarianten och offrade även nu, denna gång en bonde. Tyvärr räckte det dock inte till. Han förlorade.

Dagens turgubbe blev Stig, som i en klart förlorad ställning inte gav upp. Motståndaren gjorde så ett regelvidrigt drag. Stig vann damen och tvingade sin motståndare att ge upp.

Ett bondeoffer i öppningen, råkade Andreas ut för. Förlust. Analysen efteråt vidade att Andreas haft minst remi vid bästa försvar.

Eric gav så exempel på konsten att förlora i schack utan att anstränga sig.

Ett helt annat spel visade Lars upp, han offrade med friskt mod en bonde. Fick så ett starkt initiativ med löparparet med det hela mynnade ut i ett remislutspel.

Matts slutligen spelade ännu en gång underbart positionellt, och stod mycket väl. Plötsligt förbisåg han dock ett chansrikt pjäsoffer som hans motståndare inte var sen att utföra. I slutspelet hade Matts springare mot trebönder, vilket visade sig vara helt otillräckligt. 2,5 – 5,5 blev alltså slutresultatet.

EB

– Nya Norrland, 20 januari 1975

Rond 5 xx/xx 1975

  Sollefteå SS      - Bollnäs          5 - 3

1. Mats Unander      - S E Palmqvist        1-0
2. Lars Bostedt      - Robert Bylund        0-1
3. Eric Bäck       - Håkan Strandberg      1-0
4. Andreas Sjöberg    - Bengt Jonsson        0-1
5. Holger Moberg     - Folke Hellström       1-0
6. Christer Sköld     - Ingmar Norrman       ½-½
7. Sixten Carlsson    - Kjell Ericsson       ½-½
8. Per Öhman       - Olle Nygren         1-0

Sollefteå Schacksällskap spelade sista omgången i årets allsvenska i helgen. Bollnäs stod för motståndet, och Sollefteå kunde vinna med 5-3. I och med segern är det klart att Sollefteålaget hamnar på tredje plats i sammandraget.

En liten överraskning i matchen mot Bollnäs var att andremannen Lars Bostedt förlorade sin match. De både reserverna Sixten Carlsson och Per Öhman skötte sig med den äran. Sixten spelade remi och Per vann sin match.

Holger Moberg spelade den sista och avgörande matchen mot Bollnäs. han tvingade motståndaren att ge upp, och därmed var Sollefteås 5-3 seger klar.

Okänd

– Västernorrlands Allehanda, 1975

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *