1978

Div 3
Säsong 1977/78

I Allsvenskan serien Div III blev klubben sist. Tyvärr hade klubben fått ställa upp med reserver i alla matcher. Mot Schack 77 i Umeå fick man lova att lämna wo och i Luleå ställde man upp med endast sex man. Man lyckades i alla fall knåpa ihop elva partipoäng, varav Thorgny Svensson och Kåre Wahlberg tog de flesta. Kåre var bland annat den enda som tog poäng mot Luleå trots att han satt vid första bordet.

På grund av dessa svårigheter att få ihop lag beslöts vid ett vårmöte 1978 i styrelsen att klubben inte skull deltaga i Allsvenskan under säsongen 78/79

Matchresultat mot:

Österund    1-7
Umeå Rockaden  2-6
Ö-vik      1-7
Schack 77    0-8 wo
Clemensnäs   4-4
Luleå      1-7
Skellefteå   2-6
Sollefteå SS     - Clemensnäs        4 - 4

1. Allan Johansson  - Martin Johansson     ½-½
2. Stig Fagerström  - KB Lindström       0-1
3. Kåre wahlberg   - H Wiklund         ½-½
4. Lennart Sidén   - M Andersson        0-1
5. Kenth Nääström   - Tore Johansson      1-0

6. Holger Moberg   - S Stenludn        0-1
7. Bertli Lundgren  - S Johansson        1-0
8. Thorgny Svensson  - Ove Benda         1-0

Sollefteå Schacksällskap lyckades efter spännande kamp att spela oavgjort mot Clemensnäs i allsvenska seriens div. 3. Matchen spelades på Hullsta Gård i söndags. Förväntningarna varju inte särskilt stora eftersom Clemensnäsligger 2:a i serien och Sollefteå hittils inte tagit några lagpoäng. Sollefteås medelrakning var också bara 1724 mot Clemensnäs 1872.

Thorgny Svensson spelade lekande lätt ut sin motståndare. Stig Fagerström öppnade bra, medn en viss ringrostighet gjorde förmodligen att han åstakom en blinder som kostade pjäs – och partiet förstås. Allan Johansson vid fösta bordet spelade säkert som alldtid och Vlemensmnäs storspelare Martin Joansson och Allan från Långsele enades om remi et ett relativt tidigt skede.

Sedan lyckades Sidén  få en löpare ut så illa placerad att den blev omöjlig att rädda utan kvalitéförlust och Holger Moberg, som länge håll jämna steg med sin motståndare, fick ge bonde i slutskedet och både fick ge upp. Kenth däremot spelade ett utomordentligt parti mot Tore Johansson och vann lätt. Kåre såg ut att kunna hålla remi och med den halva poängen inräknad var Bertil tvungen att vinna sitt parti för att Sollefteå inte skulle förlora matchen.

Visserligen låg Beril över med 2 bönder men började får knappt om tid. Slutet blev därför dramatiskt värre men Bertil hann med att på de fem minuternah han hade kvar att både byta sin dam mot torn och forcera ner en av sina fribönder till dam. Och med torn över var det sedan ingen fråga om vart segern skulle hamn även om tiden var i minsta laget. Kåres motståndare kämpade visserligen ännu ett tag för seger men fann så småningen för gott att ta remi och så var då nerpersen över.

KW

– Västernorrlands Allehanda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *