Klubbmästerskap 2016 Rond 4

rond4”Toljan förbereder sin fälla som resulterar i damvinst”

I onsdagskväll var det dags för fjärde ronden av årets klubbmästerskap, där två partier kom till spel.

Det börjar bli tjatigt att säga det, men som vanligt blev det ett tufft parti mellan Eriksson (Vit) och Eckeskog (Svart). Genom åren har de oftast spelat långa, hårda partier som efter många timmar slutat i remi. Gårdagens parti var inget undantag.

Vit spelade en passiv öppning och svart försökte ta kontroll över centrum genom att spela fram sin springare på vits sida och trycka fram f-bonden. Vit svarade med att forcera fram sina bönder på damflygeln och fick till en bra och aktiv ställning tack vare några tempon. Efter det sökte svart remi men när han inte fick till det startade han ett angrepp med sin h-bonden.

Samtidigt tryckte vit fram sin c-bonde som länge såg ut att bli den vinnande pjäsen för vit. Svart offrade sin springare för att hitta en matt eller i sämsta fall några evighetsschackar. Kanske valde vit fel fortsättning i tidsnöd, (klockan var ibland nere på några sekunder med flera drag kvar tills 40-strecket) samtidigt som svart hittade några fina kontringsdrag. Och plötsligt såg det ut som svart skulle gå vinnande ur partiet.

Efter att vit fått 30 minuter till på klockan kunde han lugna ner sig och hittade ett försvar som ledde fram till remi. Vit stod bättre under större delen av partiet, och kanske fanns det en vinst, kanske inte. Både spelarna var nöjda med remin och med facit i hand skulle kanske vit ha accepterat svart remibjudning redan klockan 19:30 istället för att spela tre timmar till med samma slutresultat.

Kvällens andra parti gick desto snabbare. Där Forsén (svart) efter två riktigt bra partier (mot Eckeskog och Eriksson) åkte på en ordentlig stjärnsmäll. Toljamo (vit) visade prov på fina schackkunskaper då han fick alla sina lätta pjäser i spel och stod väldigt aktivt. Svarts pjäser hamnade lite fel och konsekvensen blev att hans ställning fick en massa hål. Vit var snabb att utnyttjade detta och lyckades med konststycket att fånga svarts dam efter 19 drag. Då var partiet i praktiken över.

(Kommentarer är från lichess.org)

Nedan är partiet mellan Eriksson och Eckeskog.

Det här inlägget postades i 2015/16 och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Klubbmästerskap 2016 Rond 4

  1. Patrik skriver:

    Klart att du hade vinst daniel, jag får bara vara nöjd med remin. Men hårt parti som vanligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *